Wygląda jak zgniła gruszka, a to prawdziwy skarb. Polacy zapomnieli o nieszpułce, a zrobisz z niej pyszny dżem
Jeśli zerwiesz dojrzałą nieszpułkę, nie będziesz w stanie jej zjeść. Jest cierpka i twarda, zupełnie niezjadliwa. Cały sekret polega na tym, aby zbierać nieszpułkę po pierwszych przymrozkach, albo zostawić ją w domu na kilka tygodni. Autorka bloga „U Ciotałki”, która pierwszy raz przyrządzała nieszpułkę, napisała o tym procesie wprost: „Kilka tygodni później, przechowywane w chłodzie owoce, zaczęły mięknąć i do jedzenia zaczęły nadawać się w takiej formie, że gdybym nie wiedziała, że tak ma być, to uznałabym, że się zepsuły”.
Co to jest nieszpułka?
Nieszpułka w Polsce zwykle sadzona jest jako roślina ozdobna, można ją spotkać nie tylko w ogrodach, ale też w parkach. Dawniej była lubiana i popularna, dziś mało kto sięga po te przypominające małe jabłka lub gruszki owoce. Sadzonki nieszpułki można be problemu kupić w wielu sklepach ogrodniczych.
Nieszpułka owocuje we wrześniu i październiku. Warto wiedzieć, że jej owoce są niezwykle cenne – to m.in. bogate źródło witaminy C, ale też magnezu, potasu, fosforu czy wapnia. Nieszpułce przypisuje się także działanie antynowotworowe.
Co zrobić z nieszpułki? Możliwości jest wiele. Nieszpułkę można jeść na surowo (ale po tym, jak swoje odleży), można ją suszyć, ale też zrobić z niej przetwory na zimę, np. dżem, kompot albo nalewkę. Można ją też wykorzystywać do pieczonych mięs (wystarczy dorzucić owoce do brytfanki z mięsem i upiec). Z kolei z suszonej nieszpułki można zrobić herbatkę lub dodać ją do kompotu z suszu.
Jak zrobić dżem z nieszpułki?
Podajemy prosty przepis na dżem z nieszpułki. Należy wykorzystać do niego owoce już dobre do jedzenia, a więc takie, które przeleżały kilka tygodni i zbrązowiały.
Przepis: Dżem z nieszpułki
Z podanych proporcji powinny wyjść 2-3 słoiczki dżemu.
- Kategoria
- Dodatek
- Rodzaj kuchni
- Tradycyjna
- Czas przygotowania
- 10 min.
- Czas gotowania
- 1 godz. 30 min.
- Liczba porcji
- 2
- Liczba kalorii
- 857 w każdej porcji
Składniki
- 1,5 kg nieszpułki
- 500 g cukru
- 5 łyżek wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Sposób przygotowania
- Szykowanie owocówNieszpułki pokrój na połówki, usuń charakterystyczne szypułki na końcu. Wrzuć do garnka, dodaj wodę i gotuj, aż owoce zaczną się rozpadać. Wówczas pretrzyj je przez gęste sito.
- Robienie dżemuTo nieszpułkowego musu dodaj cukier oraz sok z cytryny. Gotuj na małym ogniu często mieszając, aż do uzyskania pożądanej konsystencji. Gorący dżem przekładaj do wyparzonych słoików.
Jeśli wlewasz do słoików gorący dżem z nieszpułki, należy go od razu zakręcić i wówczas nie wymaga on dodatkowej pasteryzacji. Jeśli chcesz pasteryzować dżem, włóż słoiki do piekarnika, ustaw temperaturę na 110 stopni, a kiedy piekarnik ją osiągnie, wyłącz go, a dżemy zostaw w środku do ostygnięcia.
Dżem z nieszpułki jest świetny na kanapki i grzanki na słodko, ale można go też dodawać do mięs.